svētdiena, 2012. gada 2. decembris

Un nedaudz jāpastiepjas pirkstgalos


Vai pamanījāt? Šajā gadā pāreja no rudens uz ziemu noritēja bez Tumsas iestāšanās. Nespēju atcerēties nevienu citu gadu, kad rudens savas rotas TIK KRĀŠŅI un DĀSNI būtu dāvājis. Pērļainus mākoņus dzidri zilgtajās debesīs. Siltus vakarus – dālijas pie maniem logiem savas koši sarkanās ziedgalvas tik stalti turēja līdz pat pēdējai oktobra dienai. Un Saule! Rietot tādus ZELTA starus pārvērpa pāri mežu galiem! Acis žilba no tāda spožuma! Vai to visu pamanījāt? Vai bijāt vērīgas un uzmanīgas? Ikdienas darbos it viegli var piemirsties pacelt acis pret debesīm un ļaut sev pašai kaut uz mirkli saplūst ar viskrāšņāko gleznu kāda vispār ir tikusi radīta. Pēc lapu zelta virpuļa dažas dienas vēlāk sāk krist sniega pārslas. Sākumā nedaudz un lēni, atgādinot mannas putraimus. Šie sīkie pārslu graudiņi lēni virpuļoja lejup uz zemi – vairāk un vairāk apsedzot zemes brūno garozu. Un jau pret vakaru, kur vien acis pavērās, visur bija BALTĀ krāsa. Nākošais rīts atnesa PASAKU mežā. Pār ceļu pārliekušies jaunie bērziņi kā arkas ar sniega pērļu piebērtiem zariem. Kas būtu pasaka bez stirnām? Nu, protams, viena no tām burtiski ieskrēja krūtīs – pati satrūkdamās.
  
  Kāds varbūt teiks – „tā ir iztēle” vai ”tā nenotiek”. Tā nav ne iztēle, ne brīnumi vai sapnis un tā notiek ne tikai mežā, ne tikai rudens zeltā vai ziemas sniegos. Tā notiek ik dienu un nedēļu, ik brīdi un vienmēr – tieši mums blakus un mūsu acu priekšā. Pavisam kas cits – vai mēs to pamanām un tam pievēršam savu uzmanību. Jo tik daudz kas spēj aizvilt malā un mūsu acu skatiens kā piekalts lūkojas …. tukšumā. Jā, tas var būt TV ekrāns, tā var būt avīze vai žurnāls, pat sarunu biedra acis. Tā var būt mācību grāmata vai daiļliteratūras vāki. Tas var būt seminārs vai konference. Tas var būt pat pašu mājas logs, kuram pretim lūkojas citi logi. Bet kā tad tā, vai tajā var būt tukšums? Vai tiešām? Ak, vai – var gan būt. Pie tam pat tik liels, ka rudens tumšie vakari liekas biedējoši un rietošās saules ZELTA stari tā arī netiek pamanīti. Kur nu vēl niecīgās sniega pārslas. Un BALTAIS balodis pie loga savu vēsti var pazaudēt. Jo mēs viņu nepamanījām, pārliekuši galvu pār ļoti svarīgu dokumentu. Ak, Debesu Tēvs, PALDIES TEV, ka tomēr pacēlu galvu un balodis savu vēsti man nodeva. Paldies par ziemas vakariem - kad var aizdegt sveci un vienkārši tāpat lūkoties tās liesmiņā, aizmirstot par skolas eksāmeniem. Kad var vienkārši tāpat spēlēties ar sunēniem. Astoņiem maziem Krievijas laikas kucēniem. Kad var ļauties iekšējām sajūtām, kas nekļūdīgi saka – aizver grāmatu, uzvelc drēbes un dodies laukā no siltās istabas. Jo tās arī ir visīstākās mācību stundas - lai ieraudzītu, saklausītu un sajustu. Tad arī stirnas var ieskriet tieši krūtīs. Un sniegā un ledū izplaukst rozes, tieši pa vidu sniegputenim un naktij. Pa vidu mums pašiem un mums cieši blakus.

   Ir aizdegta pirmā Adventes svece. Tas ir pirmais solis pretim SIRDS SVĒTKIEM. Kad Ziemassvētku brīnumā iedegas ne tikai sveces koši zaļajā eglē. Kad zvaigznes debess kupolā iededz visas varavīksnes krāsas – tās tikai ir jāierauga. Un nedaudz jāpastiepjas pirkstgalos, lai izvēlētos vienu no tām savam svētku tērpam par rotu un dāvātu citiem. Tiem, kuriem mazāk tiek un kuriem vairāk salst. Un ja būsim īpaši uzmanīgi un vērīgi - tad mums būs lemts ieraudzīt to viskrāšņāko zvaigzni. Kā to sauc? Sirdī mēs katrs tās vārdu turam svētu – ikkatrs.

28.novembrī 2005.gadā


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru