ceturtdiena, 2013. gada 28. marts

KATEDRĀLE


Liekas tas bija gadus divus atpakaļ, kad baznīcā atrodoties kā ēkā Lieldienu dievkalpojuma laikā sajutu kā ēka top tukša. Tajā palika cilvēki un mācītājs, bet TAS kāpēc ļaudis pulcējās ēkā, TAS aizgāja. Nē, ne jau kaut kur izzuda, ne tā. Vienkārši pameta ēku. Faktiski pameta cilvēku celtus akmens mūrus, lai dotos PASAULĒ. Nē, ne tālu prom aiz robežām kaut kur. Ne tā. TEPAT. 
 
Ir lietas, kuras ir cilvēku aizspriedumu pilnas. Aiz vaļņiem augstiem uzceltas pielūgsmes tronī augstā. Ne aizsniegt, ne pieskārienā just, ne kājas ar svēto ūdeni slacīt. Tik augstu celtas. Un tad jebkura cita doma liekas zaimi mutē ņemti. Nē, ne tā. Nepavisam.
 
……………
 
Katedrāle ... cauri vitrāžas logiem uz grīdas rotājas neparasta GAISMA. Tā viļņo ar zeltainu vilni. Uz grīdas. Kur šo un kad jau redzēju? Lurdā esmu pirmo reizi.  Un tad atceros. Tas bija nakts sapnī. Tieši šī grīda ar šo ornamentu. Ar tieši šo neparasto GAISMAS viļņošanos.
 
…………….
 
Katedrāle. CILVĒKS PATS.  Dzīvs, taustāms, apskaujams. Ar svēto ūdeni slacīts. Redzu kurp dodas TAS, kurš pamet akmens mūrus. 
 
Uz KATEDRĀLI. Tik vienkārši. Taustāmi. Dzīvi.
Zaļā ceturtdienā, 2009.
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru