ceturtdiena, 2012. gada 18. oktobris

… IR CERĪBA

  
Stikla būrītī… dzīvojot gaiss ne vienmēr būs tik svaigs. Kā varētu būt.
 
*** * *** 
 
Kāds ar kādu sarunājās. Par literatūru. Varbūt arī par dzīvi. Varbūt arī par sevi. Varbūt… tik daudz kas tas var būt. Redzams kā burtu zīmes uz ekrāna un saklausāms ar ausīm. Neredzamais ir īstais. Patiesais. Ko AIZ tēla sava iestudētā slēpjam. Literatūras pētniece/vēsturniece. Ar imidžu skarbā. Cita ar imidžu maigā. O, tikai imidžu. Ne vairāk. Par laimi. 
 
- Ejot kopsolī ar Koelju, dvēsele var ieslīgt rutīnā un kļūt akla. Koelju ir raksturīga tā pati nepietiekamība, kas tādai vidēji pavārgai dzejai - ir labas domas, nepastrīdamas patiesības un ļoti daudz cilvēcības. bet nav vārda mākslas. izteiksmes brīnuma. valodas dāvinājuma. kā tāds definīciju un aksiomu krājumiņš..taisnības labad - līdz galam izlasījusi neesmu neko, kaut ko iesāku, pat līdz pusei netiku. un simptomātiski - pat neatceros, kura grāmata tā bija..
 
-  "...un ļoti daudz cilvēcības" - tas ir miljardu vērts. viss cits jau lieks.
 
 -  nevajag par visiem spriest pēc sevis. es lasu, lai gūtu valodas, vārda baudījumu. to Koelju man nesniedz. un pat Raups nespēj to glābt..
 
 -   Materiālais ir pakārtots garīgajam. Un nekad tas nav otrādi. Lai kā to gribētos. Par laimi.
 
*** * ***
Jā, par laimi. Jo IR CERĪBA no stikla būrīša laukā tikt. Kurā mākslīgi vārdi dzīvo, elsojot papīra asarām. Soli ne pa labi, ne pa kreisi nedrīkst ietu. Tā nav pareizi. Ne dzejā, ne prozā, ne valodā ne tik. Viss ir stingri robežās likts. Mākslā. Tā ir Dieve un elks. Kas dzejnieka upurtrauks. Tik svēts tas. Bet dvēsele tajā vien vārds burtos teikts. Tā nav dzīva un ar nemaz nevar būt. Stikla būrītī nav ne logu, ne durvju, ne spraugas kādas vismazākās. Vēja aukas, ai, garām skrien un pāri. Būrīti vienu atstājot. Nē, vairs ne par laimi. Par nelaimi. Dvēsele TAJĀ SLĒGTĀ klusiņām elso. Kristāla asarām raudot un lūdzot –„ līdzi man laukā tikt, lūdzu Tevi, mans Dievs.” Jā, tieši tā – Dievs. Un vairs ne mākslīgos burtos iekalts zem mākslas formas tik stingās.  DZĪVAIS Dievs. Ko ikkatra dvēsle pazīst vaigā. Jā, pazīst un zina un ir redzējusi. Tas bija tik vēl sen. Kad cilvēks valodā citā runāja. Tagad to sauc par jūtām, gan reizēm jaucot ar kaisli. Mīlestība. Vienīgā dzīvā valoda un mūžam tāda būs. Citas var zust pelnos kust. Tik daudzos stikla būrīšos slēgtas. Par laimi IR CERĪBA. Vēju matos just un zelta smiltīs brist. Dievišķās upes krastos. Ūdeni smelt plaukstās un dzert, dzert, dzert…
 
… IR CERĪBA.
28. augusts 2011.
 

 


 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru