piektdiena, 2018. gada 23. februāris

Draugiem vēstulē


Jautā un Tev taps atbildēts. Katram jautājumam ir atbilde sava, reizēm divas un pat trīs. Vai pavasaris vēl tālu? Vai pasaulē miers ir iespējams? Vai dvēsele atceras visu, visu ko tā piedzīvojusi cauri gadu tūkstošiem dzīvojot? Vai … ?

*** *** ***
Drīz jau pavasaris nāks, kaut naktīs sniegs dzirksteļo un aukstas dzirksteles gaisos sviež. Šonakt un vakarnakt, rīt tāpat būs. Vakar rītā  vēroju kā meža vīri no meža nāca laukā ar pār plecu pārmestiem čiekuru maisiem. Ja būtu līdzi paņēmusi fotoaparātu, tad tā būtu laba bilde. Atgāzu galvu un lūkojos egļu galotnēs, tās pilnas čiekuru. Vēl visu martu meža vīri nāks no meža ar maisiem. Priežu čiekurus jau labu laiku vāc tikai un vienīgi sēklu plantācijās. Ar eglēm ir citādi. Tās vāc gan plantācijās, gan cirsmās. Vai esi dzirdējis kā egles čiekurs zemē krīt? Un kā tas vaļā veras, siltumu sajutis? Knakt, knakt … 

 

Kaimiņu mājās vilks suni aiznesa. Atnāca pagalmā un suni aiznesa prom. Tā notiek bargās ziemās un dziļos sniegos. Mūsmāju baltais kaķis naktīs guļ uz plīts, sildās un baltais kažoks tagad ir pelēks, savācis sevī plīts sodrējus. Melnais kaķis sev vietu ir atradis cepešplītī, gan jau arī savā kažokā savāc sodrējus, tik to redzēt nevar. Kaķi meklē siltumu kur to var atrast. Vakar dienā, pie Rēzeknes upes, vēroju pīles kā tās mazgāja sevi aukstajā ūdenī. Saule un ūdens. Viss dzirksteļoja gaismas staros. Vakarā vēroju kā lāstekas dzirksteļo rietošās Saules aiziešanā aiz egļu galotnēm. 

 

Vai pavasaris drīz nāks? Vai tas atnesīs pasaulei mieru? Un cilvēku dvēseles, vai tās atcerēsies savas gadu tūkstošos nodzīvotās dzīves?

*** *** ***

... un katram pienāk savs laiks jautāt. Par pašu svarīgāko. Par dzīves pamatu. Jo tik bieži tam paiets garām, nav apjausts, nav piedzīvots, nav izdzīvots. Jautā un taps atbildēts Tavā sirdī, dvēselē Tavā. Ļauj atbildēm sirdi atrast, dvēselei atcerēties ... kā tas bija lidot, kā tas bija radīt šo pasauli. Visu radīt. Gan balto un melno, gan dienu un nakti, gan mīlestību un naidu. Viss, it viss šajā pasaulē ir mūsu pašu radīts. Mūsu pašu nojaukts arī tiek, pēc sevis vien sāpes atstājot citu cilvēku sirdīs, šūnu šķiedrās un atmiņās. Lāstekas no jumtu korēm pil.

Ik vēja glāsmā, ik sniega pieskārienā pirms rietā Saule iet, ir šis PIRMS. Lai sekotu jau zāles un lapu stāsts.

Ieviņa, 28.janvāris – 28.februāris

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru