ceturtdiena, 2013. gada 10. oktobris

Draugs, satiekamies?


Ir tik daudz ceļu, pa kuriem iet. Un tos iepazīt. Varētu viens otram mēs paiet garām, tā arī nekad nesastopoties. Bet mēs satiekamies! Īstajā laika un īstajā vietā. Tas ir īsts brīnums. Patiesi! Kā janvārī, pēc sniega kupenām kad lietus sāk māju logus mazgāt. Un jumtus, skursteņus. Saules stari žāvē, un gaiss tā atveldzē. Kāds izbrīnā acis rauc - tā nemēdz būt, tā nenotiek. Tā nevar, nevar būt! Redz, var gan būt. Janvāra kupenās lietus brien pēc sniegpulkstenītēm lūkot - vai jau ir…

Tā cilvēki satiekas, kaut sacīts tiek - tā nenotiek, nevar būt. Vai tas akmenī iecirsts: tev un man netikties nekad? Viens bērns mazs, otrs - vecis sirmu bārdu līdz zemei. Viens baltu ādas krāsu, otrs melnajā jūtas labi. Viens ir putns, otrs - zivs. Viens Mēnesim rados ticis, otrs Saulei tuvu stāv.

Gadalaiki rit pēc senām zīmēm. Kas ar ko pārī likts : ledus un sniegs, strauta čalas un tauriņa lidojums pirmais. Vai citādi maz var būt? Var, var būt gan! Kad brīnumam atvēlēts laiks savs, senās rakstu zīmēs tas teikts.

Ir tik daudz ceļu, pa kuriem iet. Un tos iepazīt. Varētu viens otram mēs paiet garām, tā arī nekad nesastopoties. Bet mēs satiekamies. Īstajā laikā un īstajā vietā. Tas nudien ir brīnums īsts.

Šis rīts un diena šī mums atkal jaunus brīnumus dāvās. Varbūt tas būs sniegpulkstenīša sveiciens, varbūt zīlīte pie loga klauvēs. Kas lai to zina. Jo lielākie brīnumi jau parasti ir sniegpulkstenīšu lielumā. Nevis kā mājas vai kuģi. Nedz arī baznīcu torņi vai automašīnas spožas. Lielākie brīnumi savā augumā visbiežāk ir mazi. Bet, kad mēs tos ieraugām, tie -  kā pasakās - vēršas par kaut ko citu. Un ķirbis pārtop karietē. Un kristāla kurpītes ir īstākas par īstām.

Tad nu, draugs, satiekamies – uz brīnumu takas! Kad? Kad vien vēlies. Kur? Kur vien vēlies. Varbūt uz tās takas, ko mēness izklājis virs pasaules. Šonakt. Varbūt.

Ieva Trimalniece „Zvaigznes plaukstā”, 2007 – 2010
Latgales kultūras centra izdevniecība, 2012
200 lpp. cietie vāki.
ISBN 978-9984-29-214-4


Par grāmatas iegādi jautāt man personīgi draugiem.lv vēstulē
Izsūtu pa pastu.
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru